23 Aralık 2008

PROJE 3 (Aksaray Meydanı ve Bağlantı Yolları)

Unkapanı’ndan Aksaray yönüne gelip, Vatan Caddesi’ne gidecek olan araçlar Pertevniyal Lisesi ve Valide Camisi önünde yoğunlaşan trafikte gereksiz biçimde beklemektedir.

Bundan dolayı Oruçgazi İlkokulu ile Pertevniyal Lisesi arasında kalan bölgeden başlayarak, Pertevniyal Lisesi’nin arka tarafından Aksaray Meydanı-Vatan Caddesi girişindeki tramvay istasyonuna kadar olan bölgenin tamamen yıkılarak açılması gerekmektedir.

Açılacak alana öncelikli olarak Saraçhane-Vatan Caddesi arasında kısa yoldan bağlantıyı sağlayacak yol yapılacaktır. Böylece bu yolu kullanacak olan araçların Aksaray Meydanı’na girmeleri önlenecek ve burada oluşa fazladan trafik yoğunluğu azaltılacaktır.

Daha sonra Aksaray yeraltı çarşısı ve yeraltı otoparkı kaldırılacak, buradan geçen bütün yollar daha aşağıya alınarak meydan yalnızca yayaların kullanımına açık biçimde düzenlenecektir.
Daha sonra Aksaray Meydanı’nın ortasına büyük bir havuz yapılarak, çevresi ağaçlandırılıp, yeşil alan olarak düzenlenecektir.

Yapılacak olan yıkımlar ve çevre düzenlemeleri sonucunda şu anda yoldan aşağıda bulunan Valide Camisi meydan hizasına getirilecektir.
Ayrıca yapılan yıkımlar sonucu Pertevniyal Lisesi’nin arka kısımları da okula eklenerek okul bahçesi büyütülecektir. Bunun sonucunda burada daha çağdaş eğitim yapıları yapılabilecektir.
Boşaltılan yeraltı çarşısı, Yenikapı’da yapılan aktarma istasyonunun yakınlarında yine yeraltında yapılacak bir çarşıya taşınabilir.