21 Aralık 2008

İSTANBUL İLE İLGİLİ DURUM SAPTAMASI

Çarpık, yasadışı, plansız ve kuralsız yerleşim İstanbul’un en büyük sorunudur. Bu sorun nedeniyle de diğer sorunlar ortaya çıkmakta ve daha büyük olumsuz etkiler yapmaktadır.

Bundan dolayı çözülmesi gereken ilk iş, İstanbul’u planlı ve düzenli bir şehir yapmaktır. Bunun için de şehrin birçok bölgesinde cesaretli yıkımlar ve çağdaş planlamayla yeniden inşa gerekmektedir.

Bu sayede daha geniş yollar, daha çok yeşil alanlar, yeraltı otoparkları ve belli bölgelerde daha az nüfus yoğunluğu olacak. Bunların sonucunda da daha yaşanabilir bir çevre ve şehir oluşacaktır.

Bu sorunların çözümü ise özellikle eski yerleşim bölgelerinden ve şehir merkezinden başlayarak yapılmalıdır.
Yıkımlar ve yeniden yapım sırasında göz önünde bulundurulacak en önemli kural ise, tarihi yapıların korunması olacaktır. Yapılacak yıkımlarda tarihi yapılara dokunulmayacak ve planlamalar yapılırken de bu yapılar merkez alınacaktır.

Ayrıca bu kadar büyük olan ve sürekli büyüyen bir şehirde sanayinin bulunması bir felakettir. Böyle bir şehre ham madde, yarı ham maddenin girip bunların birçok üretim biçimiyle satışa hazır bir ürün hale getirilmesi de yanlıştır. İstanbul’da hiçbir biçimde sanayi üretimine izin verilmemelidir. Bu tip yerlerin Boğaz hattı merkez alınarak 200 km sağına ve soluna girmesi yasaklanmalıdır.
İstanbul yalnızca sanayi ürünlerinin depolanması ve dağıtılması için kullanılmalıdır.

Sonuç olarak bu şehrin büyümesinin bir an önce durdurulması gerekir. Büyümesi durdurulamıyorsa, büyüme hızının kesilmesi gerekir. Bu da şehrin önceliklerinin belirlenmesiyle olacaktır.

İstanbul bir kültür ve sanat şehridir. Bu şehre yapılacak bütün yatırımlar buna göre planlanarak yapılmalıdır. Bu şehre yeni müzeler açılmalı ve kişilerin müze açması yasalarla desteklenmelidir. Müzeyi destekleyecek okulların da açılması gerekmektedir.
Ayrıca sanata da yatırım yapılmalıdır. Yeni galeriler, konser salonları, sanatsal etkinlik alanları yaratılmalıdır.
Bunların yanında İstanbul’da yapılacak uluslararası sanatsal ve kültürel etkinlikler, konserler, gösteriler desteklenmelidir.

Ayrıca uluslararası spor etkinlikleri de bu kapsamda desteklenmelidir.

İstanbul daha sonra bir finans ve alışveriş merkezidir. Bu da İstanbul’un kültür ve sanat şehri olma özelliğine göre düzenlenmelidir. Açılacak fuarlar bu alanı destekleyecek biçimde olmalıdır.Böylece bu şehir önceliğini belirleyerek gelişimini buna göre daha sağlıklı biçimde yapacaktır. Ayrıca bu öncelikler şehrin daha güzel olmasına da bir katkı verecektir.